Kanin

Her hos Kæledyrsguiden kan du finde alt den information du har brug for om din kanin. Du kan finde alt lige fra information om racer  til prissammenligning af kaninfoder og smådyrsforsikring.

Kaninracer:

Der eksisterer omkring 65 forskellige slags kaninracer, som alle varierer i størrelser og egenskaber.

Alle kaninracer inddeles i 6 følgende grupper:

 • dværgracer
 • små racer
 • racer med afvigende hårstruktur
 • mellemstore racer
 • store racer
 • kæmperacer

Dværgracer er typisk de mest populære som kæledyr grundet deres mindre størrelse. Kæmperacerne kan veje op til 20 kilo, og kan altså blive større end små hunde. Har man pladsen, kan alle kaninracer dog blive dejlige kæledyr.

Blandt nogle af de mest populære kæledyrskaniner her i Danmark kan nævnes

 • Hermelin
  Den kendetegnes ved en flad næse og korte øre. Den har et højt aktivitetsniveau, og fungerer derfor bedst med lidt ældre børn. Den vejer typisk mellem 0,8 – 1,3 kg og findes i mange forskellige slags farver.
 • Dværg vædder
  Den kendetegnes ved en flad næse og lange hængeøre. Den er mere rolig og er derfor også god til små børn. Den vejer typisk mellem 1,5 2,0 kg og findes i mange forskellige slags farver.
 • Løvehoved  
  Den er kendetegnet ved en kraftig, uglet pels omkring hovedet. Pelsen kan forveksles med en løvemanke, deraf navnet. Denne kanin kræver mere pelspleje. Den er mere rolig og er derfor også god til små børn. Den vejer typisk mellem 1,3 – 1,7 kg og findes i mange forskellige slags farver.
 • Lille rex
  Den er kendetegnet ved sin korte, tætte mulvarpebløde pels. Den har en lang snude og lange strittende øre. Lille rex har et roligt temperament, og er derfor også god til børn. Den er en smule større en de tre ovenstående racer. Den vejer typisk mellem 1,6 – 2,0 kg, og findes i mange forskellige slags farver.  

Alle kaninerne kan blive over 10 år gamle.

Ved valg af kanin er det vigtigt, at du sætter dig ind i hundens egenskaber, og finder ud af om disse passer til dig og din livssituation.

 

 • Hav udstyret i orden

 

Kaniner kræver mere udstyr end man lige skulle tro. Det kan derfor også være en god ide at lægge et budget for at se, hvor meget en kanin kommer til at koste jer.
Til en kanin skal du have det rette foder, et bur, halm, kaninlegetøj, pelspleje og så skal den til dyrlægen i ny og næ.

 

 • Hvor skal buret stå?
  Kaniner er ofte meget sociale dyr, og de kan godt lide at være tæt på familiens medlemmer og bruge masser af tid med dem. Det er dog også vigtigt, at kaninen kan få frisk luft og en del naturligt sollys. Mange vælger at sætte kaninburet i et mørkt bryggers, og det er rigtig synd for kaninen.
  Desuden kræver et kaninbur også en del plads, så inden du køber en kanin bør du finde en god krog i dit hjem til den.

 

 • Legekroge og sikkerhed

Kaniner er, som sagt, meget sociale og de elsker at lege og kan bruge flere timer på det. For at kaninen kan trives bedst, er det derfor en god ide at lave en lille legekrog, hvor kaninen må lege frit. Det behøver ikke være en smart eller dyr løsning. Du kan f.eks. lave et lille hus af en gammel papkasse eller lave en lille bom af gamle bjælker. Ved siden af kan du lægge halm og godbidder.
Det er samtidig vigtigt, at der er sikkert for kaninen at lege frit. Sørg for at der ikke ligger ledninger eller lignende på gulvet. Sørg også for, at have fjernet genstande af værdi fra kaninens rækkevidde.

 

 • Renlighed
  En kanin kan sagtens gøres renlig. Det sker på samme måde, som en kat gøres renlig. Vi anbefaler dig at lave en lille toiletbakke og placere den i kaninens bur.