Fisk

Her hos Kæledyrsguiden kan du finde alt den information du har brug for om akvariefisk. Du kan finde alt lige fra information om forskellige slags fisk, akvarier og pumper til prissammenligning af fiskemad.

Akvariefisk er en rigtig god ide til dig, der gerne vil have kæledyr og liv omkring dig, men som desværre ikke har tiden eller overskuddet til at have en hund eller kat, som kræver en del mere pleje og omsorg. Akvariefisk er nemme at passe, og kræver ikke meget af din tid. Det er også ret billigt at begynde at holde fisk, og du kan typisk købe et billigt startsæt, som indeholder alt det du skal bruge, i din lokale dyrehandel.

Derudover kan du få akvariefisk og planter til dit akvarie i de mest fantastiske farver. Mange finder det utrolig afslappende og afstressende at sidde og kigge på et akvarie, hvor fiskene langsomt glider gennem vandet.

Akvariefisk er både fisk, damrokker, rejer, frøer og krabber, som lever i akvarier. Det er både tropiske og subtropiske fisk fra både saltvand, men også ferskvand.  

 • Saltvandsfisk er typisk i flottere og mere klare farver end ferskvandsfisk, men de er også mere besværlige at holde. Derfor er det primært akvarie-entusiaster, som holder saltvandsfisk.
 • Ferskvandsfisk er lettere at passe, og derfor er det typisk det de fleste begynder med. Ferskvandsfisk er også billigere at købe.

Der findes mange forskellige slags akvariefisk. Blandt de mere populære akvariefisk, kan nævnes:

 • Labyrintfisk
 • Danio
 • Hajer
 • Maller
 • Molly
 • Guppy
 • Guldfisk
 • Tetra
 • Stimefisk
 • Platy
 • Slørhaler
 • Discus
 • Barber
 • Botiaer
 • Cichlider

Det rette udstyr

Akvarie

Du skal bruge et akvarie, og her er det essentielt at du vælger det ud fra hvor meget plads du har og hvilke og hvor mange fisk du vil have i. Det er vigtigt at akvariet er stort nok til fiskene, så de har masser af plads at boltre sig på.

Vi anbefaler at du tager en snak med din lokale dyrhandler omkring, hvilke fisk du gerne vil have og hvor meget plads disse kræver.

Lampe

I dag har de fleste akvarier en indbygget lampe i toppen af akvariet. Lampen er udelukkende til for at dine planter kan få det krævede sollys, så de kan overleve, og så du kan se ind i hele akvariet. Nogle planter er mere lyskrævende end andre. Igen anbefaler vi dig, at du snakker med din lokale dyrhandel omkring hvad de anbefaler og hvor meget lys disse planter kræver.

Du skal være opmærksom på hvor mange watt lampen bruger. Der kan være stor forskel, og nogle lamper har et højt strømforbrug, hvilket hverkene r godt for miljøet eller din pengepung.

Varmelegeme

Nogle fisk er varmekrævende, og hvis du vælger dem, skal du have et varmelegeme. Varmelegemet er oftest det i akvariet, som forbruger mest strøm. Et varmelegeme kan sagtens koste op mod 1.000 kr. i strøm årligt.

Der findes dog mange forskellige slags fisk, og nogle kræver ikke varmelegeme, da de sagtens kan leve ved stuetemperatur. Det gælder bl.a. for dværg tandkarpe, merah rasbora og neongul rasbora.
Hvis du ikke vil bruge for mange penge på dit akvarie, anbefaler vi dig at overveje nogle af ovenstående slags fisk.  
Alternativt kan du også have et varmelegeme, som f.eks. kun er tændt i vintermånederne, hvor temperaturen er en smule koldere.

Pumpe

Det er en nødvendighed at have en pumpe, som har et indbygget filter. En pumpe ilter dit akvarie og holder den rette bakteriekultur.
Er dit akvarie mindre end 80 L, kan du med fordel vælge en indvendig filterpumpe.
Er dit akvarie over 80 L, eller har du flere akvarier, kan du med fordel vælge en udvendig filterpumpe.  

En indvendig akvariepumpe er mindre end en udvendig. Den skal sidde inde i akvariet, og kan derfor være svære at holde ren end en udvendig.

En udvendig akvariepumpe tager ikke plads inde i akvariet, og den er en del nemmere at holde ren. Den har en bedre drift og er mere effektiv end en indvendig. Det er samtidig en stor fordel, at den kan bruges til flere akvarier på én gang. Ulempen ved den er, at hvis den går i stå, så går den i stå i alle akvarier. Samtidig, hvis der er en sygdom i et akvarie, så spredes det let til de andre akvarier. Den er samtidig en del dyrer end en indvendig pumpe.

Hvis du er nybegynder eller blot har et lille akvarie anbefaler vi dig at starte med en indvendig filter pumpe.

Bundlag:

Inden du køber dit bundlag er det vigtigt at du finder ud af, hvad dine fisk har behov for. Nogle fisk har behov for sand, mens andre har behov for sten.
Husk at det er vigtigt at skylle det grundigt inden det ender i akvariet, så undgår du nemlig skidt fra bundlaget som flyder rundt i akvariet.

Dit bundlag bør være 3-4 cm. Så kan planterne sagtens sætte sig solidt fast. Vær forsigtig når du lægger bundlaget i, så du ikke ridser akvariets bund.

Opsætning af akvariet

Placering

Dit akvarie må ikke få direkte sollys, da det vil skabe algeproblemer. Placer det derfor et sted, hvor solen ikke rammer direkte.  

Vatter

Du skal være helt sikker på at dit akvarie er i vatter både i længden, bredden og diagonalt. Hvis det ikke er i vatter er der risiko for at akvariet står og vrider sig skævt da fugen giver sig, og akvariet vil med tiden blive utæt.  

Indretning

Undgå at fylde akvariet for meget med pynt. Det er vigtigt at fiskene har masser af plads at svømme rundt på, så trives de bedst. Hvis du planlægger at få yngel er det en god ide at lave nogle gode gemmesteder til dem. Så er der større chance for at de overlever. Gemmestederne kan være tætte planter, sten eller flydeplanter.

Planter
Planterne i et akvarie tilføjer ilt til dine fisk gennem planternes fotosyntese. Men de er også med til at rense akvarievandet for affaldsstoffer fra fiskene. Vi anbefaler at du benytter hurtigt voksende planter. De er både med til at skabe den nødvendige balance i dit akvarie, som gør at dine fisk trives. Men de er også bedre og hurtigere til at omdanne dine fisks afføring og producere ilt.

For at give planterne de bedste forudsætninger for trivsel er det en god ide at tilføre bundlagsgødning til akvarieplanter. Gødningen skal være under bundlaget.     

Bakteriekultur

I et nyt akvarie, med nyt grus, nyt vand og eventuelt et nyt filter vil der ikke være den rette bakteriekultur der skal til, for at fisk kan overleve. Det er derfor vigtigt at du arbejder på at få en god og sund bakteriekultur, så dine fisk kan trives. Du kan f.eks. tilsætte en kunstig baktiekultur ved at bruge et sæt bakterie start, som du kan få i alle dyrehandler.  

Hvis du allerede har et ældre akvarie kan du f.eks. også bruge det gamle filter. Du kan også bruge svampen fra dit gamle filter i dit nye akvarie. Ved at gøre det tilsætter du noget af den naturlige bakteriekultur, fra dit gamle akvarie, til dit nye akvarie.

Hvis du hverken bruger bakteriestarter eller et filter fra et gammelt akvarie kan det godt tage 1-2 uger før bakteriekulturen i dit akvarie er på plads.

Vandskifte

I starten, hvor bakteriekulturen stadig ikke er helt i balance, er det ekstremt vigtigt at skifte vandet i dit akvarie ofte. De første par uger anbefaler vi dig at skifte ca. 10 % af vandet i dit akvarie 2-3 gange ugentligt. Hver gang du skifte vand i dit akvarie er det essentielt at du benytter iskoldt vand fra hanen, og ikke vand som er tempereret. Ved at tilføje tempereret vand kan du tilføje skadelige bakterier til dit akvarie.
Når bakteriekulturen i dit akvarie er i balance kan du nøjes med at skifte vandet i dit akvarie én gang ugentligt. Du bør skifte 10-15 % af vandet i akvariet. Det er stadig en god ide løbende at tilføje bakteriestarter. Temperaturen i dit akvarie bør være ca. 25-26 grader.  

Harmoni

Som nævnt, er det vigtig at du vælger dine fisk, planter og bundlag med omhu. Det er vigtigt for at opnå balance og harmoni i dit akvarie. Sammensætningen og mængden af fisk er vigtig. Det er derfor vigtigt at du finder ud af hvilke behov dine fisk og planter har.