Hundemad guide 2022 – alt du bør vide

Det er vigtigt at du er opmærksom på, hvilke slags hundefoder der er bedst til netop din hund. Der findes nemlig mange forskellige slags hundefoder.

Der findes både tørfoder, vådfoder, kornfrit foder, slankefoder, veterinær foder, økologisk foder, hvalpefoder og hundegodbidder.

Hvad for noget hundefoder der er det bedste til netop din hund, afgøres ud fra din hunds størrelse og dens energibehov. På poserne med hundefoder står det næsten altid angivet, hvilken størrelse hund det er beregnet til.

Flere store producenter af hundemad, producerer også racespecifikt hundefoder. Det betyder at du kan få hundefoder, der er lavet netop til din golden retriever, shar pei, berner sennen, puddel eller mange andre hunderacer.

Nedenfor kan du læse en masse der vil gøre dig klogere på din bedste ven, og hvilket foder der passer bedst til netop din hund. Men først vil vi gerne hjælpe dig med at spare mange penge på din hundefoder.

Sammenlign priser på hundefoder

Hvis du allerede ved præcist hvad for noget foder du søger til din hund, så benyt dig af vores prissammenligning. Vi kender til priserne ved at købe hundemad hele tiden, og i manglen på ordentlig prissammenligning har vi lavet vores egne oversigter du kan finde her.

Hvad du bør vide når du vælger hundemad

Hundemad til hunde der har et højt aktivitetsniveau

Hunde som har et højt aktivitetsniveau skal fodres med hundemad, som indeholder et højt energiniveau. Dette gør sig gældende for hunde, som er meget aktive. Det kan være hunde som for eksempel går til agility, hundetræning eller som er med på jagt. Det kan dog også være hunde, som generelt er meget energiske, eller som benyttes til vagthunde eller politihunde. Hunde med et højt aktivitetsniveau er for eksempel labrador retriever, golden retriever, springer spaniel og chihuahua. En chihuahua, skal trods dens lille størrelse, også have hundefoder med et højt energiniveau, da den har et højt aktivitetsniveau.

Hundemad til hunde der har et lavt aktivitetsniveau

Hunde som har et lavt aktivitetsniveau, skal have hundemad med et lavt energibehov. Disse hunde kræver mindre plads, og har mere brug for socialt samvær end hård træning og daglig motion. Hundefoder til disse typer hunde skal ikke indeholde for meget energi, for ellers ender hunden med at blive overvægtig. Populære hunde med lavt aktivitetsniveau er for eksempel engelske- og franske bulldogs, bichon, coton de tulears og maltesere. Under grupperingerne af hunde er denne slags hunde ofte kategoriseret under “selskabshund”.

Udover din hunds størrelse og dens aktivitetsniveau, er det dog også vigtigt at du er bevidst om hundefodrets kvalitet og næringsindhold.

Kvalitet

Kvalitet er et af de parametre, hvorpå hundefoder for alvor adskiller sig fra hinanden.
Kvalitet og pris er ofte sammenhængende, og dette er også i stor grad gældende for hundefoder. Vi anbefaler, at du nøje undersøger hvad hundefodret er lavet af inden du giver det til din hund. Hundefoder af høj kvalitet er fremstillet af rent kød og rene og gode råvare. Nogle producenter af hundefoder benytter dog slagteaffald så som sener, klove og næb, for at minimere deres omkostninger. Dette slagteaffald er svært for mange hunde at fordøje, og kan give dem dårlig mave. Samtidig får din hund ikke alle de proteiner og aminosyrer, som den får ved rent kød. Hvis du vil være sikker på at hundefodret er af høj kvalitet, bør du vælge hundefoder der er godkendt til humant føde. Hvis det fremgår af emballagen at hundemaden indeholder biprodukter eller vegetabilske- eller animalske proteiner, er det en indikator for, at det er af lav kvalitet.

Næringsindhold

Det er også vigtigt at du er opmærksom på, at din hund får det rette næringsindhold. Det er særdeles afgørende for dens trivsel. Hvis du køber racespecifikt hundefoder, eller beregnet til netop din hunds størrelse, er du helt sikker på, at din hund får præcis den næring, den har behov for. Her gælder samme tommelfingerregel, som ved ovenstående; vælg hundemad af høj kvalitet, da dette indeholder et højt næringsindhold.

Fire gode råd til at vælge korrekt hundemad til din vuf

 1. Læs ingredienslisten grundigt
  Vælg helst hundemad som er godkendt til humant føde. Vi anbefaler at undgå hundemad som indeholder biprodukter, da det er en indikator for lav kvalitet.
 2. Vær kritisk over for emballagen
  Noget hundemad er flot pakket ind, og har billeder på af glade og sunde hunde. Det er meget vigtigere hvad maden indeholder, end hvordan indpakningen ser ud.
 3. Lad dig ikke snyde af de populære brands
  Flere af de store producenter af hundefoder har et højt markedsføringsbudget, og derfor bliver deres hundefoder ofte hurtigere populært. Lad dig ikke snyde, det er ikke nødvendigvis det bedste valg til netop din bedste ven.
 4. Prisen som pejlemærke
  Vi anbefaler at du altid bruger prisen som et pejlemærke. Oftest benytter de dyrere mærker kvalitetsprodukter så som rent kød og og rene råvare. De billigere mærker tilsætter restaffald og biprodukter. De dyrere producenter undersøger også ofte næringsstoffer og undersøger hvordan de kan forbedre deres hundemad, mens dette er sparet hos de billigere producenter.

Når du har en god og sund hund er ejeren ofte sund. Husk at dyrk en masse motion ved at gå gode ture med din hund – ved længere vandreture anbefaler vi udstyr fra Backpackerlife eller Outstore, som har blandt andet gode vandresko og vandreudstyr til skarpe priser.

Kommentarer

 • Mikkel
  oktober 3, 2019 ved 8:19 pm

  God læsning

Tilføj en kommentar