Hestefoder – en introduktionsguide

og forkert ved foder og fodring af en hest. Det der dog er allervigtigst er at holde nøje øje med om din hest trives. Ingen heste er nemlig ens, og hvad der fungerer for en hest fungerer ikke nødvendigvis for en anden hest, trods de er samme race.

Generelt om foder og fodring
Helt grundlæggende er det essentielt at en hest får de nødvendige næringsstoffer. En hest har brug for kulhydrat, fedt, protein samt vitaminer og mineraler. Og det er vigtigt, at det kommer i de helt rette mængder. Der kan være stor forskel på fordelingen af næringsstoffer i hestefoder og fordøjeligheden af det. Fordøjeligheden afhænger i stor grad af, hvordan hestefodret er forarbejdet.

Ved enhver fodring bør det primære være et solidt og godt grovfoder. Typisk er dette grovfoder hø eller wrap. Frisk græs kan dog også bruges, da det også anses som værende et grovfoder. Græs indeholder 80 % vand, mens hø indeholder 15 % vand. Det vigtigste er dog at foderplanen indeholder tilstrækkeligt med fordøjeligt grovfoder. Dette er essentielt for at sikre at hestens stortarm fungerer korrekt.

En tommelfingerregel er, at en perfekt mængde er 1 kg (tørstof) pr 100 kg. hest. Har hesten brug for mere, må du gerne give den det, men det er et godt udgangspunkt. Halm kan være et udmærket supplement, dog i mindre doser. Ved indtag af for store mængder får hesten en udspilet mave, hvilket kan give hesten forstyrrelser i fordøjelsesprocessen, da meget halm er ufordøjeligt.

Derudover er det en god ide at give din hest kraftfoder. I kraftfoder er der både vitaminer og mineraler, som hesten har behov for. Derudover er det letomsættelig energi fra stivelsen og aminosyrer.

Kraftfoder inddeles i fuldfoder og tilskudsfoder. Fuldfoder findes i et utal af udgaver til de forskellige hestetyper. Dette er især fordi de indeholder forskellige mængder af energi, så en pony for eksempel ikke får lige så meget energi som en fuldvoksen konkurrencehest.

Tilskudsfoder har et højt koncentrat af vitaminer og mineraler og et forhøjet proteinindhold. Dette medfører at der udelukkende skal suppleres med energi fra hestefoder som for eksempel roepiller eller havre. Hestens præcise behov for næringsstoffer afhænger af dens alder, men også hvad den anvendes til og hvor ofte. Den helt præcise fordeling af hestefoder kan udregnes i en foderplan.

Valget af hvilket foder, grovfoder og kraftfoder, afhænger af flere faktorer. Det afhænger blandt andet af hestens arbejdsbyrde, ens økonomi og pladsen til opbevaring af foder. Men det afhænger ikke kan af, hvad ejeren eller rytteren vil, men også hvad hesten kan lide og hvad der er det bedste for den.

Kommentarer

mood_bad
  • Ingen kommentarer
  • Tilføj en kommentar