Heste og børn – Lær om glæde og respekt ved ridning

Glæde og respekt ved ridning

Det allerbedste ved at gå til ridning er, at rytter og hest får nogle fantastiske og unikke oplevelser sammen. Ridning skal skabe glæde hos begge parter.

Ridning handler dog også i stor grad om at være i stand til at læse hesten og dens behov. Vi anbefaler derfor at børn er omkring 7-8 år inden de starter til ridning. Nogle vil naturligvis kunne starte før, og nogle vil sikkert starte senere. Men 7-8 år er et godt pejlemærke for hvornår børnene er i stand til at modtage klare instrukser, og samtidig tage udfordringen op sammen med hesten. Det er særdeles vigtigt at de føler sig parate, så de føler dig fuldstændig trygge sammen med hesten, som jo er et stort dyr.

Det at gå til ridning rummer mange forskellige færdigheder; nemlig koordination, balance og evnen til at lytte både til en ridelærer, men også til hesten og dens signaler.

Barn fodrer hest med gulerod

Hestens egenskaber
En børnehest skal besidde mange egenskaber, men vigtigst af alt et dejligt sind. Det er vigtigt at hesten er glad, villig og stabil. Den må ikke kunne lave numre, som vil sætte barnet i en utryg situation.

Sekundært er det at børnehesten også har en masse gode gangarter. Det er vigtigt at børnene klart kan mærke de forskellige gangarter, så de kan lære forskellen på dem. En børnehest skal desuden ikke have nogle dovne eller stædige karaktertræk, da børn sjældent har kræfterne til at sparke en hest i gang. En doven hest, som bare stå på stedet kan derfor ødelægge meget af rideglæden for et barn.

Yderligere er det essentielt at en børnehest er meget samarbejdsvillig. En god børnehest vil forsøge at forstå hvad rytteren signalerer, selvom rytterens signaler måske ikke vil være helt korrekte i starten. Med gensidig respekt og forståelse for hinanden vil rytter og hest få et fantastisk forhold.

Den allerførste hest
For børn der vokser op på en gård med heste eller som går til ridning, er drømmen om egen hest ofte stor.

Ved køb af en hest er det vigtigt at i besigtiger hesten, og gerne flere gange. Det er vigtigt, at i stoler på personen som sælger hesten, og at der er oprettet en klar og udførlig kontrakt.
En hest er en dyr investering, men selve det at købe hesten er ikke engang det dyreste. Det er langt dyrer at holde den, da der er fast udgifter til opstaldning, foder, smed, pleje, dyrlæge, rideudstyr, mv. Det er derfor vigtigt at være indstillet på, at det at købe og holde en hest bliver en dyr fornøjelse. Vi anbefaler derfor at i ikke sætter et stramt, fast maksimumsbeløb, når i ser på en hest, så prisen ikke er den afgørende faktor for hvilken hest i køber. Fokuser i stedet på kvaliteten, fremfor prisen.
Hvis en hest er sat billigt til salg, er det desværre ofte fordi, at der er noget galt med den. Ofte skyldes det, at hesten sind ikke egner sig som en børnehest. Den er enten ikke glad, god til gang eller tålmodig. Og så får dit barn og denne hest næppe gode oplevelser sammen. Køb derfor hellere en god hest i første omgang.

Forskellene på drenge og piger
Både drenge og piger vil kunne lære at ride, og lære de discipliner der er indenfor ridning. Drenge og piger har dog ofte forskellige forhold til heste. Piger i alderen 10-15 år er ofte meget kærlige overfor hestene, og elsker at kysse og pleje i hestene i timevis. Omvendt vil drengene have noget action og noget spænding. Drengene skal i større grad stimuleres, og dette kan være med galop, spring eller ridning i naturen eller et anderledes terræn. Det er desværre ikke alle steder der formår at skabe noget spænding for drengene, og det er desværre nok derfor at ridning i dag er med et stort flertal af piger.

Krav til familien
Der medfølger et stort ansvar til familien ved at købe en hest. Inden handlen gennemføres bør hesten altid handelsundersøges, hvilket foregår ved en dyrlæge. Dyrlægen fokusere udelukkende på om hesten er sund og rask, og ikke lider af nogle sygdomme. Som forælder må du dermed være med til at vurdere om dit barn som rytter og hesten er et godt match.
I forbindelse med handelsundersøgelsen vælger de fleste at tegne en livs-og sygdomsforsikring på hesten, så der ikke kommer uforudsete dyrlægeregninger. Læs mere om forsikringer her.

Udover de økonomiske og de praktiske aspekter er det vigtigt at du som forælder følger med i barnets og hestens udvikling. Vi anbefaler at hesten opstaldes et godt sted i lokalområdet, så dit barn kan se den så ofte som muligt. Det vil knytte dem tættere sammen. Det er vigtigt, at der er fokus på hestens trivsel. Det er helt essentielt for hestens trivsel at der er nogle ordentlig opstaldningsmuligheder, så som bokse eller løsdrift, og at den bliver fodret med kvalitetsfoder.

De fleste børn og unge sætter pris på at være sociale, og at have nogle at dele deres oplevelser med. Såfremt i bor på et landbrug, og vælger selv at opstalde hesten, er det en god ide at være medlem af en lokal rideklub eller rideforening. Det giver dit barn mulighed for at dele oplevelser med andre ryttere, så som rideture, kurser og fester.

Kommentarer

mood_bad
  • Ingen kommentarer
  • Tilføj en kommentar