Hunderacen Chihuahua er blevet meget populær over de seneste årtier og det er egentligt heller ikke svært at forstå, efter at man har holdt en i sine hænder.

Chihuahua’en er verdens mindste hunerace og har derudover et utroligt sødt ansigt. Størrelsen gør den nem at have med sig rundt, så den er perfekt til dig, som godt kan lide at have din hund med rund til de tinger du laver. Hvis du beslutter dig for at købe en Chihuahua, så får du dog meget mere end bare end bare en lille sød hund, den har nemlig en kæmpe personlighed på trods af dens lille krop. På denne side har vi mange Chihuahua’s til salg, så du kan uden tvivl finde en der vil passe perfekt til dit hjem. Nedenunder kan du læse mere om ting, som er gode at vide, inden du beslutter dig for at købe en Chihuahua.

Overordnet om hunderacen Chihuahua

Her er nogle overordnet punkter om denne fantastiske hunderace:

 • Chihuahua hunderacen er verdens mindste
 • Chihuahua’en findes både med langhåret og korthåret pels
 • Den har det ikke godt med kulde, så det er en god ide med trøje eller jakke om vinteren.
 • Den danner et utroligt tæt forhold med sin ejer og elsker at komme med rundt
 • På grund af dens størrelse er en Chihuahua en skrøbelig hund
 • Den kan blive helt op til 18 år gammel
 • Vejer ikke mere end mellem 0,5 kg til 3 kg

Den spændende historie bag Chihuahua’en

Man er stadig meget i tvivl om hvad Chihuahua’ens historie egentligt er, men den mest sandsynlige teori er, at den blev opdrættet af Toltec folket i Mexico. Her har man nemlig fundet nogle knogler, som stammer tilbage fra ca. det 9. århundrede, som ligner den Chihuahua vi kender. Senere faldt denne civilisation, da de blev overmandet af Aztekerne. Aztekerne tog hunden til sig og brugte den primært som templehunde og aztekiske religiøse ritualer. I denne tid mente man nemlig, at hunden kunne spå fremtiden, helbrede folk med sygdomme og hjælpe døde sikker fra den normale verden til den åndelige verden.

En anden teori er, at den oprindeligt stammer fra Kina og så senere hen blev ført til Mexico af handelsmænd.

En Chihuahua er en fantastisk familiehund

Selvom at Chihuahua hunderacen er verdens mindste, så har den også en af de største personligheder. Den er en meget kærlig hund, som typisk vil danne et ekstremt tæt forhold til en person i familien, som den derfor også gerne hele tiden vil være ved. Hunden vil meget gerne med denne person på farten, og det er jo heldigvis også meget nemt at opfylde, på grund af dens lille størrelse.

På grund af dens store personlighed er det også vigtigt at sørge for at give den en omgang lydighedstræning. Ellers vil den hurtigt forsøge at styre hele familien og alle i møder på jeres vej, hvilket godt kan blive meget irriterende. Den kan dog godt lide at være sammen med andre mennesker og dyr, den er bare som regel meget forsigtig til at starte med.

Chihuahua’en har som udgangspunkt ikke noget imod børn og kan godt lide børn. Det er dog vigtigt, at man tager sine forholdsregler, da det er en meget lille hund, som nemt kan komme til skade. Derfor anbefaler man generelt heller ikke, at man anskaffer sig en Chihuahua, hvis man har små børn.

Motion og stimulering når du har en Chihuahua

En Chihuahua er en lille hund, men derfor skal den stadig holdes i gang. Det er vigtigt at den får sin motion og træning både for dens helbreds skyld, men også for dens temperament.

Den kræver dog naturligvis ikke lige så meget motion, som f.eks. en stor golden retriever. En gåtur om dagen er typisk nok til at holde en Chihuahua sund og rask.

En ting du dog skal være opmærksom på, er at en Chihuahua elsker at lege og kan derfor løbe rundt i haven indtil den besvimer af træthed. Som ejer er det derfor en god ide lige at holde øje med hunden og vurdere, hvornår den har brug for en pause.

Opdragelse af din Chihuahua

En Chihuahua er en meget intelligent og snu hund, så det er vigtigt at du sætter nogle regler med det samme og så holder ved dem. En Chihuahua kan være svær at opdrage for en der aldrig har haft hund før og hvis du ikke har nogen erfaring, så er det vigtigste bare at du er fastholdende og tålmodig.

Sygdomme som kan forekomme hos en Chihuahua

Overordnet set, så er det en meget sund hunderace, som ikke er specielt udsat for sygdomme. Den kan dog have nogle genetiske problemer, som opdrættere af Chihuahua hunde har fokus på at minimere, men ikke helt kan slippe af med. Opdrætterne kan dog lave en genetisk screening af hundens avlsmateriale, som kan indikere, at hunden ikke komme til at lide af disse genetiske problemer. Derfor er det en god ide, hvis du vil købe en Chihuahua at spørge opdrætteren om hvilke sundhedsundersøgelser du har lavet og om der er noget du skal være opmærksom på.

Nogle sygdomme du bør være opmærksom på er:

 • Hjerteproblemer
 • Øje-sygdomme
 • Patellar luxation
 • Idiopatisk epilepsi

Derudover er det vigtigt at være opmærksom på, at Chihuahua’er har en lille blød plet på toppen af hovedet, ligesom nyfødte babyer har. På os mennesker vil denne plet dog lukke i takt med at vi vokser op, men ofte lukker din sig ikke for Chihuahua’en. Derfor er de følsomme overfor slag i hovedet.

Som sagt er Chihuahua’er generelt meget raske og sunde og kan blive helt op til 18 år gamle.

Sådan ser en Chihuahua ud

Naturligvis er Chihuahua’ens lille krop et meget definerende karaktertræk ved racen. Derudover er dens søde og runde hoved, som er formet som et æble med to spise øre også et meget genkendeligt træk ved racen. En unik lille ting ved en Chihuahua er, at den har en helt blød plet på hovedet, som er den samme bløde plet vi mennesker bliver født med.

Der findes både langhåret og korthåret Chihuahua hunde, og de findes i mange forskellige farver. De mest hyppige farver er hvid brun, sort og grå.

En korthåret Chihuahua har en kort og skinnende pels, som er meget tætsiddende. Den vil dog typisk have en lidt mindre tætsiddende pels omkring hovedet.

En langhåret Chihuahua har som en meget blød pels, som kan være krøllet eller flad. På kroppen vil pelsen minde meget om en korthåret Chihuahua, mens den om ørene og halen vil være meget mere fyldig og frynset. Derudover vil den også have en væsentligt længere pels omkring benene. Uanset om hunden har en korthåret eller langhåret pels, så har de det ikke godt med kulde, så det er vigtigt at være opmærksom på at holde den varm, specielt om vinteren.

Pleje af din Chihuahua

Pleje afhænger naturligvis af om det er en langhåret eller korthåret Chihuahua. Den korthåret kræver ikke fast børstninger og bad, mens den langhåret skal børstes igennem en gang ugentligt. Chihuahua racen har også en tendens til at udvikle meget ørevoks, så det er det vigtigt, at du er opmærksom på. Derudover skal du naturligvis klippe dens negle og pleje dens tænder.