På trods af Puddel-racens søde udtryk er den faktisk betragtet som verdens måske klogeste hund. Med en Puddel kan du derfor forvente en meget intelligent, men også fantastisk kærlig og loyal hund, som elsker sin familie enormt højt. Oprindeligt blev hunden avlet til at hjælpe til med jagt, specifikt at hente fugle i søer, men senere hen er den blevet en vaskeægte familiehund. Hvis du er på udkig efter en fantastisk familiehund, som både er intelligent og ser sød ud, så er en Puddel muligvis den helt perfekte hund for dig.

Overordnet om hunderacen Puddel

 • En Puddel er af mange betragtet som verdens klogeste hund
 • Elsker at blive udfordret og være aktiv
 • Kræver meget pelspleje i forhold til andre racer, men fælder dog næsten ikke
 • Har det godt sammen med små børn
 • Kan blive helt op til 15 år gammel

Den spændende historie bag Puddelhunden

Puddelhunden er imponerende nok en af de ældste hunderacer vi kender og stammer fra Tyskland, hvor den blev brugt til fuglejagt. Puddelhunden er nemlig god til at bevæge sig i vand og var derfor oplagt til at bruge til at hente nedskudte fugle. Det er også her hunden har fået sit navn ”Puddel” fra, hvor det tyske ord pudelin betyder at plaske i vandet. I dag er hunden dog mere kendt fra Frankrig, som finjusterede racen. Puddelhunden er også Frankrigs national-hund den dag i dag. Senere stoppede man med at bruge Puddelhunden som jagthund. Her blev den mellemstore puddelhund brugt til at snuse sig frem til forskellige planter og svampe i skoven, mens den lille puddelhund var en pyntehund for de meget rige. Vi har dog siden hen forelsket os i puddelhunden verdenen over og derfor er den i dag en meget eftertragtet og elsket familiehund.

En Puddel er en fantastisk familiehund

En Puddel er en meget loyal og kærlig hund, som generelt er meget venlig overfor andre. Det betyder dog også, at den har behov for sin familie og kan blive meget ensom, hvis den ikke føler familiens nærvær i for lang tid. Når det gælder personer den ikke har mødt før vil det dog typisk lige tage lidt tid før den føler sig sikker omkring dem og du kan godt forvente at den vil gø, når der kommer fremmede op til døren. En af fordelene ved Puddelhunden er derudover også, at den har det fantastisk godt med små børn, så de kan sagtens løbe rundt og lege med hunden.

Motion og stimulering er altafgørende når du har en Puddel

Uanset hvilken størrelse din Puddel er, så skal du sørge for at give den daglig motion. Ellers kan hunden meget hurtigt blive utålmodig og begynde at gøre ting, som den ikke må. En måde at give hunden motion på, som den virkelig også elsker er ved at give den muligheden for noget svømning. Puddelhunden elsker at svømme og det er en god måde at få brændt en masse energi af på. På grund af dens intelligens kan du også med fordel tage den med til forskellige hundesportsgrene. Det er dog ikke så vigtigt hvordan du giver den motion, det vigtigste er bare, at du sørger for at holde den aktiv.

Opdragelse af din Puddel

Når du får fingrene i din nye Puddel er det vigtigt, at du sørger for at socialisere den allerede lige fra start. Det kan du gøre ved at sørge for at den møder andre hunde og familier, så den får så mange positive oplevelser og situationer med fremmede. Dette giver en velafbalanceret voksen hund, som du ikke skal være bange for, gør noget dumt, når der er gæster på besøg. På grund af Puddelhundens imponerende intelligens lærer den ting lynhurtigt. Her skal du dog huske på, at lige så nemt som den kan lære gode ting, kan den også lære dårlige vaner. Det kan f.eks. være en god ide at lave hvalpetræning med den, enten derhjemme eller ved at tilmelde dig et hvalpetrænings-hold. Det gør både at du får en hund der er godt opdraget, men er også en god måde at få brændt noget af hundens energi af på.

Sygdomme der kan forekomme for en Puddel

Puddelhund er generelt en meget rask hund, men den kan være sårbar overfor nogle bestemte sundhedsmæssige forhold. Følgende genetiske sygdomsproblemer kan opstå i Puddelhunden, hvis man er uheldig:

 • Epilepsi
 • Pudssygdom
 • Hoftedysplasi
 • Von Willebrands Sygdom
 • Optisk nervehypoplasi
 • Addisons sygdom
 • Gastrisk dilatation-volvulus
 • Patellar Luxation
 • PRA

Som sagt er racen generelt meget sund og rask, så du kan nemt forvente at din Puddel bliver et sted mellem 12-15 år. Det vil altså være et familiemedlem, som kan underholde familien i meget lang tid.

Sådan ser en Puddel hund / hundehvalp ud

En Puddel har en flot krøllet pels, som kan komme i mange forskellige farver. Derudover findes der fire forskellige Puddel-størrelser, så hunden kan findes i alt fra en meget lille udgave til en lidt større hund. De fire størrelser er som følgende:

 • Stor Puddel (45 – 60 cm)
 • Mellem Puddel (35 – 45 cm)
 • Miniature Puddel (28 – 35 cm)
 • Toypuddel (24 – 28 cm)

Puddelhunden har det sødeste ansigt og smukke øjne, som man bare ikke kan sige nej til.

Pleje af din Puddel

En stor fordel ved Puddelhunden er, at den næsten ikke fælder. På grund af sin pels er den også enormt god for ejere, som ellers normalt døjer med allergi. Det kræver dog en del tid at pleje en puddel. For at holde pelsen ren og pæn kræver det pleje hver tredje uge, så man skal tænke et vedligeholdelsesbudget ind i planlægningen, inden man vælger at købe en Puddel. Man kan selvfølgelig selv klare klipningen og børstningen, men det kan være svært og er meget tidskrævende. Man skal også børste hunden dagligt, da alle de løse hår samles i hundens pels. Derudover er det selvfølgelig vigtigt at sørge for tandpleje og at klippe dens negle, som med alle andre hunde. Sidst men ikke mindst skal man også sørge for at rense øjne og øre for at undgå infektion.