Kattefoder – Overblik og alt du bør vide

God kattefoder har den rette sammensætning af næringsstoffer. Næringsindholdet i kattefoder måles i proteiner, kulhydrater og fedt.

Hvad er godt kattefoder? Godt kattefoder skal indeholde:

 • Mindst 40 % proteiner, hvoraf minimum 30 % skal indgå fra rigtigt kød
 • Maks. 25 % kulhydrater
 • Cirka 35 % fedt

Yderligere må der maks. være 2 % salt i kattefoder. For meget salt risikerer at udtørre kattens celler. Den høje saltmængde gør at katten udskiller en større mængde urin, og dermed risikerer katten at miste for meget væske.

Protein er vigtige for alle katte, da de naturligt er jægere. Det er dermed med til at holde kattens energiniveau højt. Protein er dog også vigtigt for kattens muskler og organer. Protein hjælper også din kat med at stabilisere dens hjertefunktion, og med at vedligeholde dens syn.

Katte har et mindre behov for kulhydrater end f.eks. hunde. Og de fleste katte kan faktisk godt klare sig uden kulhydrater. Dog er forarbejdede kulhydrater en sund og solid energikilde for katte, og vi anbefaler derfor, at man giver dette til sin kat. Fedt er meget essentielt for din kats hjerne, nervesystem og for dens immunforsvar. Det er, ligesom kulhydrat, også en vigtig energikilde.

Råvarer af høj kvalitet

Der kan være stor forskel på hvilken kvalitet de benyttede råvarer er af, og hvor de forskellige næringsstoffer kommer fra. Som nævnt bør 30 % af kattemaden være lavet på rigtigt kød. Flere af de billige producenter kommer slagteaffald i deres kattemad, for at holde deres omkostninger nede. Dette kan din kat have svært ved at fordøje, og det kan give den dårlig mave. Såfremt din kat fodres med dårligt kattefoder, vil du også ofte kunne se det på kattens pels. Pelsen bliver mat, og mister sin flotte, naturlige glans. Yderligere får den et lavt energiniveau, den trives ikke, og der er en øget risiko for, at den bliver syg.

Men du skal ikke kun kigge efter næringsindholdet i den kattemad du køber. Du skal også se efter, om kattemaden passer til netop din kats alder, størrelse, aktivitetsniveau og helbred.

Kattens alder

Det er særdeles vigtigt, at du ser efter om kattemaden passer til din kats alder. Katte skal nemlig have forskelligt kattemad, alt efter hvor gamle de er. Kattekillinger har f.eks. brug for kattemad med et højt niveau af fedt og protein, da den har behov for at opbygge dens muskler. Voksne katte har f.eks. brug for voksenfoder, da de skal vedligeholde deres muskler. Samtidig har de også brug for energi. Katte fra ca. 10 år og op efter har f.eks. brug for serniorkattemad. Det giver dem et højt energiindtag. Det har de brug for, da de er blevet ældre og har svært ved at optage energi.

Størrelse og aktivitet

Din kats størrelse og aktivitetsniveau er også afgørende for, hvilket kattemad der er bedst til den. Hvis din kat er overvægtig, bør den have slankefoder, så den kan tabe sig. Hvis din kat derimod er undervægtig, bør den have foder med et ekstra højt energiindhold, så den kan tage på. Hvis din kat er meget aktiv og ofte bevæger sig, skal den have kattemad med et højt energiindhold, da den forbrænder meget energi. Hvis din kat omvendt oftest er stille og sjældent bevæger sig, så skal den have kattemad med et lavt energiindhold. Hvis kattemaden har et for højt energiindhold, så risikerer katten at blive overvægtig.

Katte som oftest har et højt aktivitetsniveau:

 • Siameser
 • Balineser
 • Orientaler
 • Abyssinian
 • Amerikansk korthåret kat

Katte som oftest har et lavt aktivitetsniveau:

 • Persere
 • Maine Coon
 • Birman
 • Norsk- og sibirisk skovkat
 • Ragdoll

Helbred

Det er også vigtigt at du er opmærksom på din kats helbred. Har den nogle sygdomme, eller lider den af diabetes eller allergier? Derudover kan det også have betydning om katten er steriliseret eller kastreret. Den kan nemlig godt ændre sine behov efter dette.

Gode råd når du kigger på kattemad

 1. Nærlæs varedeklarationen
 2. Se om det er lavet på rene råvarer med det rette næringsindhold
 3. Pris og kvalitet hænger ofte sammen – men det gælder ikke altid

Kommentarer

 • Helene Malene Cuvalier
  december 7, 2020 ved 9:41 pm

  Hej hvor kan jeg købe katte tør kost med 40%protein og 35%fedt vh Helene Malene Cuvalier lige nu for mine katte Royal Canin Kirsten for at opnå bare lidt fedt og protein

  • Tina
   september 14, 2021 ved 1:27 pm

   Hej Helene, hvad er “Royal Canin Kirsten”? Du kan købe den kvalitet kattemad som du efterspørger, i bl.a. Maxi Zoo. F.eks. er Orijen og Acana god kvalitet.

  • Morten Petersen
   januar 5, 2023 ved 1:18 pm

   F.eks Essential the Jaguar fodrer jeg med. Men der er en 4-5 udemærkede mærker.
   Personligt mener jeg at RC er noget bras. 🙂

Tilføj en kommentar