Det her kan din kat IKKE tåle

De fleste katte er mere kræsne end hunde, og på grund af det sker det også sjældnere at katte bliver forgiftet. Katte har dog ofte adgang til mange fødevare, som de slet ikke har godt af. Som katteejer er det derfor med at sikre sit hjem, og tænke sig om en ekstra gang inden man forkæler sin kat med lækker mad – for der er nemlig mange ting, som katte slet ikke kan tåle.

Avokado
Avokado kan give din kat diarre, opkast, åndedrætbesvær, væskeophobninger i hjerteregionen og endda medfører døden. Dette skyldes et giftstof som hedder persin, som er i avokadoen.

Babymad
Babymad indeholder typisk løgpulver, og det er giftigt for katte.

Ben fra kød, så som fjerkræ eller fisk
Ben kan medføre forstoppelse eller ødelægge kattens fordøjelsessystem. Dette gælder også for kogte ben fra for eksempel lam og okse, som kan splintre i kattens fordøjelsessystem.

Chokolade
Chokolade kan give din kat diarre og opkast og skade dens hjerte og nervesystem. Det skyldes at chokolade indeholder et stof kaldet theobromin, som katte ikke kan tåle.

Citronolie og citronekstrakt
Citronolie og ekstrakt kan medføre opkast. Katte frastødes typisk af fødevarer, som indeholder meget citrus. Derfor indeholder produktet Gå væk kat også citrus. Risikoen for en citrusforgiftning er derfor ikke stor.

Dåsetun
Tun på dåse er tiltænkt mennesker, og er derfor ikke godt for katte. Får din kat for meget dåsetun bliver den fejlernæret. Dåsetun har ikke de rette niveauer af vitaminer eller mineraler i forhold til en kats næringsbehov. Får din kat for meget dåsetun vil det medføre en mangel på thiamin (B1-vitamin). Din kat må naturligvis gerne fodres med dåsetun der er produceret specifikt til katte.

Fedt fra kød
Fedtafskæringer fra kød kan medføre at din kat får bugspytkirtelbetændelse.

Fisk
Din kats kost må ikke udelukkende bestå af fisk – uanset om det er råt, konserveret eller tilberedt. Dette kan medføre mangel på thiamin (B1-vitamin), hvilket resulterer i en nedsat lyst til mad, anfald og død. Fisk i små mængder må gerne indgå i din kats kost.

Fordærvede fødevarer
Katte kan, ligesom os mennesker, ikke tåle fordærvede fødevarer. Det kan medføre forgiftning, koma og endda døden.

Frugtsten
Din kat må ikke få frugtsten og kerner, så som frugtsten fra kirsebær, abrikoser, æbler og ferskner. De indeholder alle stoffer, som kan forgifte katte.

Gær
Din kat må ikke få gær eller gærdej, da det kan øge mængden af tarmluft i dens fordøjelsessystem. Det kan resultere i smerter, og din kats tarme kan tage skade, da der er risiko for at de brister. En dej der hæver kan desuden også blokere for blodtilførelsen, og den kan få åndedrætsbesvær.

Hundemad
Hundemad indeholder mindre protein og fedt end hvad katte har behov for, og det kan derfor medføre diarre, opkast og hjertesygdomme, da din kat fejlernæres.

Kaffe og te
Kaffe og te kan give din kat diarre og opkast og skade dens hjerte og nervesystem. Det skyldes at katte ikke kan tåle Teofyllin, som er i te, og koffein, som er i kaffe. 

Kartofler
Kartofler indeholder glyosider, der er giftige for katte. Dette kan resultere i opkast, smerter, diarre, lammelse og hjertestop.

Lever
Katte bør ikke fodres med lever i for store mængder, da det kan medføre en A-vitamin forgiftning. Katte kan dog godt tåle lever i meget små mængder.

Løg
Løg, løgpulver og hvidløg kan skade din kats røde blodlegemer, og dette kan give den anæmi. Dette skyldes at alle former for løg indeholder sulfoxider eller disulfider.

Madrester
Din kat må gerne få madrester fra et menneskeligt måltid i ny og næ. Madrester bør dog ikke være mere end 10 % af din kats kost, da det ikke er ernæringsmæssigt korrekt for din kat. Husk ikke at give den ben eller fedt.

Mælkeprodukter
Katte må kun få meget små mængder af mælkeprodukter. En for stor mængde kan give din kat diarre, og nogle katte er endda decideret laktoseintolerante.

Rababer
Rababer kan påvirke din kats fordøjelses- og nervesystem og dens urinsystem.

Rosiner
Rosiner kan give din kat nyreskader.

Rå æg
Katte bør ikke fodres med rå æg, da det kan give dem problemer med deres pels og deres hud. Der er samtidig en risiko for, at de bliver forgiftet med salmonella, især hvis katten er syg, svag eller ældre.

Råt kød
Katte bør ikke fodres med råt kød, da de kan blive forgiftet med salmonella, listeria og E. coli-bakterier. Det kan give din kat diarre og opkast.

Salt
Din kat må ikke få salt, da det kan give den elektrolytforstyrrelser ved indtag af for store mængder. Din kat kan dog godt tåle små mængder.

Solbær
Solbær kan give din kat nyreskader.

Sukker
Sukker og sukkerholdige fødevarer er ikke godt for din kat, da det kan gøre den overvægtig og give den tandproblemer og sukkersyge.

Svampe
Din kat må ikke få svampe, da det kan medføre shock og døden.

Sødemiddel
Sødemiddel indeholder xylitol, og det er egentlig hunde der oftest bliver syge af dette, hvor det medfører et for lavt blodsukker, opkast og leverskader. Vi anbefaler derfor, at du holder det langt væk fra din kat.

Tomater
Tomater indeholder glyosider, der er giftige for katte. Dette kan resultere i opkast, smerter, diarre, lammelse og hjertestop.

Vindruer
Vindruer kan give din kat nyreskader.

Hvis uheldet er ude…

Bør du forsøge at estimere hvor meget din kat har spist. Er det en stor mængde af noget af det der står på listen skal den undersøges.

Hvis du har brug for specifikke råd bør du kontakte din dyrlæge. Hvis din kat kun har indtaget en mindre mængde, er det ofte ikke nødvendigt at fortage indgreb. Nogle gange kan det dog være nødvendigt for eksempel at få katten til at kaste op.

Hvis din dyrlæge er lukket, eller du ikke kan få fat i dyrlægen, skal du kontakte et dyrehospital eller en dyreklinik.

Hvis du vil købe lækkert kattemad, hundemad eller lignende så prøv at se vores populære partner MyPets hunde og kattemad her.

Kommentarer

 • Jørgen Gyhrs
  august 22, 2020 ved 12:21 pm

  Katte må godt få mælk, sålænge det det laktose fri mælk, det er også godt for killinger da det indeholder kalk. Så er katte jo rovdyr og derfor kan de tåle råt kød. Katte maver er temmelig stærke og tåler en hel del. Heldigvis er de også meget selektive i deres kost valg. Gode kattepastiller og lidt råt kød nu og da, er god kost for en kat.

 • isabella petersen
  august 3, 2021 ved 7:52 am

  Kan de tåle granat æbler

  • Nicolai Sørensen
   august 3, 2021 ved 9:30 am

   Hej Isabella,

   Det er vi faktisk ikke klar over.

   Hvis andre der læser dette indlæg ved om katte kan tåle granatæbler, så må i meget gerne kommentere 🙂

   Dbh Kæledyrsguiden

Tilføj en kommentar